Jaarlijks neemt de gemiddelde standaard outputDe geldwaarde van de bruto landbouwproductie per eenheid (oppervlakte of dier) tegen prijzen af boerderij en exclusief btw. De subsidies worden niet in rekening gebracht.Meer info van een Vlaams land- en tuinbouwbedrijf toe. In 2023 bedraagt deze ongeveer 306.600 euro per bedrijf.
Landbouwconjunctuurindex
Indicator
Van de tuinbouwsectoren tekenen de telers van groenten in openlucht en van groenten onder glas een stijging op, terwijl de sectoren sierteelt en fruitteelt een beperkte daling kennen. In vergelijking met het voorjaar van 2024 vertonen de verwachtingen voor de komende zes maanden een neerwaartse trend, terwijl de beoordeling van de afgelopen zes maanden ook iets afneemt.
Belgische agrohandelsstromen
Indicator
Met een agrohandelsoverschot van 13,5 miljard euro rangschikt België zich op de vierde plaats binnen de EU-27.
Vlaamse agrohandel
Indicator
Vlaanderen is en blijft een netto-exporteur van agrarische producten. De invoer bedraagt in 2023 55,7 miljard euro en de invoer 44,9 miljard euro. Het handelsoverschot ligt daarmee op recordhoogte: +10,8 miljard euro.
Resultatenrekening volledig bedrijf
Indicator
De resultatenrekening weerspiegelt de toestand van de opbrengsten en de kosten (exclusief btw) van het volledige bedrijf.
Opbouw van de kosten
Indicator
Voor de totale landbouw nemen in 2022 de nonfactorkostenDe nonfactorkosten bestaan uit de variabele kosten, de afschrijvingen (= aangerekende nonfactorkosten) en een aantal vaste betaalde nonfactorkosten (zoals administratiekosten, verzekeringen e.d.). Meer info met ruim 374.100 euro het grootste deel van de totale kosten in. De factorkostenFactorkosten zijn kosten die met de inzet van productiefactoren (grond, bedrijfskapitaal en arbeid) gepaard gaan. Deze kunnen zowel betaald (voor externe productiefactoren), als aangerekend zijn (voor de eigen, interne productiefactoren).Meer info liggen met 130.250 euro een stuk lager.
Financiële inkomensindicatoren
Indicator
De cashflow na financieringslastUit de cashflow na financieringslast moet blijken of een normale bedrijfsvoering voldoende cash kan genereren om belastingen en bijdragen voor de sociale zekerheid te betalen én om een leefbaar inkomen over te houden voor de gezinsbestedingen. Meer info in de totale landbouw schommelt in de periode 2012-2022 tussen de 55.200 euro en 126.700 euro per bedrijf en 33.100 euro en 78.900 euro per familiale arbeidskrachtHet aantal familiale arbeidskrachten (FAK) is het aantal niet-betaalde (meestal familiale) regelmatige en niet-regelmatig tewerkgestelde personen die omgerekend worden tot voltijdse arbeidskrachten (zie ook definitie voltijdse arbeidskracht).Meer info.
Het vijfjarig gemiddelde bedrijfsinkomenHet bedrijfsinkomen is wat overblijft voor de vergoeding van de inzet van de eigen (aangerekende) productiefactoren: grond, bedrijfskapitaal en arbeid. Meer info (voor de periode 2018-2022) verschilt sterk van sector tot sector. De glasgroenten realiseren het beste resultaat met een bedrijfsinkomen van 308.300 euro per bedrijf.
Het Vlaamse handelsoverschot bij agrarische producten bereikt in 2023 een recordhoogte: +10,8 miljard euro. De uitvoer is in vergelijking met 2022 met 3,5% gestegen tot 55,7 miljard euro. Tegelijk zakte de invoer met 3,2% tot 44,9 miljard euro.
Achtergrondrapport standaardoutput en standaardverdiencapaciteit
Publicatie
Dit rapport geeft een overzicht van de voornaamste gehanteerde principes bij het bepalen van de standaardoutputDe geldwaarde van de bruto landbouwproductie per eenheid (oppervlakte of dier) tegen prijzen af boerderij en exclusief btw. De subsidies worden niet in rekening gebracht.Meer info (SO) en de standaardverdiencapaciteit (SVC) van een landbouwbedrijf.
Korte keten: het bedrijfseconomische plaatje – een eerste verkennende analyse
Publicatie
Korte keten (bv. rechtstreekse verkoop, zuivel- en vleesverwerking) is op veel landbouwbedrijven geen ondergeschoven kindje meer. Toch ontbreekt het vaak nog aan cijfers. Dit rapport geeft meer inzicht in bedrijfseconomische resultaten van korteketenbedrijven.
Impact van corona op de buitenlandse handel van agroproducten – analyse januari-juli 2020
Publicatie
De Vlaamse agrohandel is in de periode januari-juli 2021 minder hard getroffen door de coronacrisis dan de totale Vlaamse buitenlandse handel.
Gevolgen van de brexit voor de Vlaamse land- en tuinbouw
Publicatie
België exporteert voor 3,5 miljard euro aan agrarische producten naar het Verenigd Koninkrijk. Circa 80% van de exportwaarde wordt gerealiseerd door verwerkte producten.
Krap bij kas? — Een onderzoek naar betalingsmoeilijkheden bij het Landbouwmonitoringsnetwerk
Publicatie
Een op de vier land- en tuinbouwers heeft openstaande facturen met een verstreken vervaldatum. In de varkenssector loopt dat aandeel op tot 41%, in de melkvee- en rundveehouderij tot 30%.
De Vlaamse buitenlandse agrohandel – Analyse van de rapporteringsmogelijkheden
Publicatie
Vertrekkende vanuit definities en de twee beschikbare databronnen, de Nationale Bank van België en Eurostat, worden in dit rapport verschillende methoden om de Vlaamse agrohandel te berekenen, uitgewerkt en getest.
Vergelijking van de landbouw in Vlaanderen en de EU: bedrijfseconomische indicatoren
Publicatie
Dit rapport heeft als doelstelling om een zinvolle en werkbare benchmarking te presenteren voor de Vlaamse landbouw.