Deze pagina bevat de cijfers op bedrijfsniveau voor de verschillende gespecialiseerde sectoren en biedt inzicht in de economische situatie van het volledige bedrijf. De cijfers bieden een overzicht van opbrengsten, kosten en marges van een groot aantal sectoren in land- en tuinbouw. Deze economische resultaten worden aangevuld met een aantal structuurbeschrijvende parameters.

Vanuit het beleid en de verschillende stakeholders in de land- en tuinbouw is er een grote vraag naar cijfers voor de verschillende sectoren en inzicht in de economische situatie; ook die op niveau van het volledige bedrijf voor de gespecialiseerde sectoren. Het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN), beheerd door het Agentschap Landbouw en zeevisserij van de Vlaamse overheid, levert hieraan een grote bijdrage.

De cijfers, zoals hier weergegeven, bieden een overzicht van opbrengsten, kosten en marges van een groot aantal gespecialiseerde sectoren in land- en tuinbouw. De cijfers zijn op bedrijfsniveau. Deze economische resultaten worden aangevuld met een aantal structuurbeschrijvende parameters. De hier gepubliceerde cijfers zijn steeds de meest recente cijfers.

De cijfers worden weergegeven voor de gespecialiseerde bedrijven in diverse sectoren. Ook de resultaten voor de totale landbouw waarbij alle deelsectoren zijn opgenomen, als de resultaten voor de landbouw en tuinbouw apart zijn opvraagbaar. Onder landbouw vallen de gespecialiseerde akkerbouwbedrijven, gespecialiseerde melk- en vleesveebedrijven, gespecialiseerde hokdierbedrijven (varkens, pluimvee), bedrijven met combinaties van gewassen, bedrijven met veeteeltcombinaties en bedrijven met een combinatie van gewassen en veeteelt. Onder tuinbouw vallen de gespecialiseerde groentebedrijven incl. aardbeien, de sierteelt- en boomkwekerijbedrijven en de gespecialiseerde fruitbedrijven en blijvende teelten. De teelt kan plaatsvinden in openlucht of onder glas. De resultaten zijn afkomstig van een 600-tal land- en tuinbouwbedrijven die deel uitmaken van het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN).

De cijfers zijn op bedrijfsniveau en geven een beeld van de economische situatie van het volledige bedrijf. De gegevens worden hiervoor geëxtrapoleerd naar de gehele Vlaamse land- en tuinbouwsituatie (zie extrapolatie van LMN naar Vlaamse landbouw ). Door deze extrapolatie zijn de cijfers indicatoren voor de toestand van de Vlaamse land- en tuinbouw met beroepsmatig karakter. Voor de analyse van de bedrijfsresultaten worden enkel gespecialiseerde bedrijven (op vlak van specialisatie ) in rekening gebracht. 

De gebruikte methodes en definities voor de resultaten uit het LMN zijn te vinden op de methodologiepagina en het bijhorende methodologiedocument. 

Kies hieronder de gewenste sector. Alle tabellen passen zich automatisch aan.
 

De cijfers op bedrijfsniveau op deze website zijn geëxtrapoleerd, wat wil zeggen dat de resultaten van de steekproef (LMN) worden opgeschaald naar de populatie. De cijfers zeggen dan ook iets over de rendabiliteit van de Vlaamse land- en tuinbouw.

Met de opmaak van de cijfers voor boekjaar 2020 is hiervoor een methodologie-aanpassing gedaan. Een tweede aspect is dat sinds de opmaak van de resultaten van boekjaar 2020 ook datacorrecties in voorgaande boekjaren bij een update van de cijfers meegenomen worden. Dat was in het verleden niet het geval. De cijfers van eerdere boekjaren stonden toen 'vast'.

Door de aangepaste extrapolatie en het toelaten van de correctie van de cijfers van voorgaande jaren zijn de nieuwe cijfers niet zomaar meer te vergelijken met de voorgaande publicaties van deze cijfers. Mogelijke datacorrecties (verbeteringen van de data) gaan ook in de toekomst een rol blijven spelen. In praktijk zullen het echter vooral de recentste boekjaren zijn waarbij dit voorvalt. Deze aanpassingen kunnen enkel leiden tot meer correcte gegevens.