Op basis van een extrapolatie van de LMN-gegevens is het geschatte totale watergebruik in de glastuinbouw in 2019 13,4 miljoen m³. 68% van het water is hemelwater dat wordt opgevangen via de serres. De glastuinbouw is in 2019 goed voor 20% van het totale watergebruik.

De deelsectoren onder glas zijn genoodzaakt de begieting te organiseren. Hun watergift ligt daardoor automatisch veel hoger dan bij de openluchtteelten die rechtstreeks kunnen genieten van regen. Daarnaast zorgt het streven naar een hogere productie voor een hoog watergebruik. Groenten onder glas hebben het hoogste gemiddeld watergebruik van 3.245 m3  per hectare. Door druppelbevloeiing en recirculatie van drainwater besparen de deelsectoren onder glas veel water (en bij fertigatie ook oplosbare voedingsstoffen). In de glastuinbouw wordt er ook water verneveld over het gewas of in de teeltruimte om de luchtvochtigheid te verhogen. Daarnaast is er water nodig voor het spoelen van (zand)filters, het verbruik van de ontijzeringsinstallatie, het reinigen, enz. Bedrijven zijn ook uitgerust met dakberegening voor koeling of reiniging van serres.

In 2019 kende de glastuinbouw het hoogste verbruik sinds 2011 met bijna 13,4 miljoen m³.  De bedrijven die gespecialiseerd zijn in groenten onder glas verbruikte toen 16,9% (11,1 miljoen m³ ) van het totale gebruikte water door de Vlaamse land- en tuinbouw. De sierteelt onder glas verbruikte 2,2 miljoen m³ ofwel 3,4% van het totaal. Het verbruik in 2019 lag 12% hoger dan het gemiddelde verbruik voor de periode 2011-2018.

De glastuinbouw gebruikt voornamelijk hemelwater door het regenwater op te vangen dat op de serres valt. Het aandeel hemelwater schommelt voor heel de periode rond 72%. Maar was in 2019 slechts 68%. Dit hergebruik van hemelwater zorgt voor een hoog aandeel duurzaam water nl. 72% in 2019.