In 2023 zijn er in Vlaanderen 21.759 land- en tuinbouwbedrijven, waarvan 75% met een beroepsmatig karakter.
Schaalgrootte: veestapel
Indicator
Het aantal grootvee-eenhedenGVE is een omrekeningsfactor om de landbouwdieren op een uniforme manier weer te geven en te vergelijken.Meer info stijgt jaarlijks per bedrijf en bedroeg 202 GVE in 2023.
Schaalvergroting
Indicator
De Vlaamse land- en tuinbouwsector in Vlaanderen wordt gekenmerkt door een continue schaalvergroting. Steeds minder, maar grotere bedrijven.
Schaalgrootte: areaal
Indicator
De gemiddelde oppervlakte cultuurgrond per landbouwbedrijf stijgt jaar na jaar.
Specialisatie van de bedrijven
Indicator
Bijna de helft van de Vlaamse Land- en tuinbouwbedrijven is in veeteelt gespecialiseerd.
Veestapel
Indicator
Vlaanderen telt in 2023 1,23 miljoen runderen, 5 miljoen varkens en 46,8 miljoen stuks pluimvee. Het aantal zoogkoeien en varkens daalt tegenover 2013, terwijl het aantal melkkoeien en kippen stijgt.
Landbouwareaal
Indicator
De land- en tuinbouw bewerkt 46% van de Vlaamse grondoppervlakte. Het grote aandeel voedergewassen duidt op het belang van de veehouderij.
Biolandbouw: areaal
Indicator
In 2023 bedraagt de biologische oppervlakte 9.984 hectare, dat is 1,6% van de totale Vlaamse landbouwoppervlakte.
De biologische productie en consumptie in 2023
Publicatie
Het totale aantal landbouwbedrijven onder controle voor biologische productieDe biologische productie is een alomvattend systeem met met aandacht voor o.a. milieu, biodiversiteit, natuurlijke hulpbronnen en dierenwelzijn. De biologische productiemethode valt onder een strikte reglementering. Meer info stijgt in 2023 beperkt en de biologische oppervlakte blijft nagenoeg gelijk. In de bioketen zijn evenveel bedrijven actief als in 2022.
Korteketenbedrijven in Vlaanderen: hoe zien ze eruit?
Publicatie
De korte keten – de directe verkoop aan de consument - zit in de Vlaamse landbouw in stijgende lijn. 19% van alle landbouwbedrijven doet in 2020 aan korte keten.
Trends en uitdagingen voor landbouw en voedsel – een internationale en Europese situatieschets
Publicatie
Ondanks de grote vooruitgang die de landbouw sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geboekt, onder meer op vlak van voedselzekerheid, zijn de uitdagingen voor het mondiale landbouw- en voedselsysteem er niet minder op geworden.
Vervennootschappelijking in de Vlaamse land- en tuinbouw
Publicatie
Meer en meer land- en tuinbouwbedrijven nemen de vorm aan van een vennootschap. Bijna 15% van de landbouwbedrijven in Vlaanderen is in 2013 een vennootschap.
Bio als leraar voor en leerling van gangbare landbouw – (H)ordes in leren bij landbouwers en onderzoekers
Publicatie
Het rapport gaat vanuit het theoretische kader over leren in ordes na hoe de pioniersrol van biologische landbouw in de verduurzaming van de landbouw, versterkt kan worden.
Schaalgrootte en schaalvergroting in de Vlaamse land- en tuinbouw
Publicatie
De Vlaamse land- en tuinbouw zit in een voortdurend proces van schaalvergroting. Het aantal landbouwbedrijven is ten opzichte van 2002 met een derde teruggelopen.
Bestemming en gebruik van landbouwgrond – Kwantitatief onderzoek naar landbouwgebruik en planologische landbouwbestemmingen
Publicatie
Deze studie levert cijfermateriaal aan betreffende de evolutie van de landbouwbestemming in Vlaanderen, de evolutie van het landbouwgebruiksareaal, de planologisch-juridische context van het landbouwgebruiksareaal en de planologisch-juridische context van de bedrijfszetels.
Verbreding in land- en tuinbouw – Stand van zaken in 2011
Publicatie
Diversifiëren is bij de landbouwer een manier om zijn inkomen uit te breiden of om zijn activiteiten te verbreden naar nietproductiegebonden activiteiten.