Omdat schaalvergroting op termijn de structuur van de Vlaamse land- en tuinbouw sterk zal beïnvloeden, is het nodig om een inzicht te krijgen in het schaalvergrotingsproces en om de effecten ervan in kaart te brengen. Het rapport levert daaraan een bijdrage door cijfers te bundelen, zonder een waardeoordeel uit te spreken.
De Vlaamse land- en tuinbouw zit in een voortdurend proces van schaalvergroting. Vlaanderen telt in 2012 25.217 landbouwbedrijven, waarvan 72% met beroepsmatig karakter. Het aantal landbouwbedrijven is ten opzichte van 2002 met een derde teruggelopen, een daling van gemiddeld 4% per jaar. Maar tegelijkertijd is in tien jaar tijd de gemiddelde oppervlakte cultuurgrond per bedrijf gestegen met 46% tot 24,5 ha. Een gespecialiseerd rundveebedrijf telt nu 116 dieren, een varkensbedrijf 1.771 eenheden en een pluimveebedrijf 41.036 stuks.
Omdat het schaalvergrotingsproces op termijn de structuur van de Vlaamse land- en tuinbouw sterk beïnvloedt, beschrijft een nieuw rapport van het Departement Landbouw en Visserij de fenomenen schaalgrootte en schaalvergroting. Het rapport kan als basis dienen voor verdere discussie rond de verdere ontwikkeling van de Vlaamse land- en tuinbouw.
Gerelateerd
Schaalgrootte: standaard output
Indicator
Jaarlijks neemt de gemiddelde standaard outputDe geldwaarde van de bruto landbouwproductie per eenheid (oppervlakte of dier) tegen prijzen af boerderij en exclusief btw. De subsidies worden niet in rekening gebracht.Meer info van een Vlaams land- en tuinbouwbedrijf toe. In 2022 bedraagt deze ongeveer 264.000 euro per bedrijf.