Biolandbouw: areaal
Kruimelpad
In 2023 blijft de biologische oppervlakte met 9.984 hectare nagenoeg even groot als in 2022. Het totale bioareaal maakt 1,6% uit van de Vlaamse landbouwoppervlakte. Het aandeel van het omschakelingsareaal loopt terug van 16% naar 13%.
Aan het eind van 2023 omvat het totale biologisch areaal (in omschakeling en volledig biologisch) in Vlaanderen 9.984 hectare. Dat is vrijwel onveranderd in verhouding tot het voorgaande jaar. 87% van de bio-oppervlakte is al volledig biologisch, de overige 13% is areaal in omschakeling naar bio. De grootste bioarealen vinden we in de provincies West- en Oost-Vlaanderen: samen vertegenwoordigen zij 46% van de totale biologische oppervlakte in Vlaanderen. Antwerpen is de enige provincie waar het bioareaal groeit ten opzichte van 2022 (+2%). De provincie met het hoogste bioaandeel in haar totale landbouwareaal blijft Limburg (2%), West-Vlaanderen heeft het laagste bioaandeel (1,3%).
Op gemeentelijk niveau zien we meerdere clusters met een hoger dan gemiddeld aandeel aan bioareaal. In het grensgebied tussen Hageland en de lage Kempen en in Haspengouw liggen meerdere steden en gemeenten met meer dan 3% aan bioareaal. Ook bijvoorbeeld stad Antwerpen, evenals gemeenten in de Noorderkempen, in het Dijleland en in de Westhoek tekenen hogere percentages aan biologische oppervlakte op dan gemiddeld.
Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat de landbouwpercelen die gebruikt worden voor de kaartweergave toegewezen zijn aan de gemeente waar de bedrijfszetel van de landbouwer gelegen is. Door de combinatie van databronnen heeft dit soms vreemde gevolgen. De waarde 'empty' op de kaart verwijst bijvoorbeeld naar gemeenten waarvoor Statbel geen gegevens heeft over de aanwezige cultuurgrond, maar waarop door de biocontroleorganen mogelijk wel bioareaal geregistreerd is. Ook worden arealen die eigendom zijn van niet-Vlaamse bedrijven niet weergegeven op deze kaart.
Dit is een Vlaamse openbare statistiek: land- en tuinbouwbedrijven.