Rentabiliteits- en kostprijsanalyse sla – Resultaten van bedrijven uit het Landbouwmonitoringsnetwerk
Het rapport gaat dieper in op de belangrijkste economische resultaten van de grondteelt van kropsla en alternatieve sla op basis van het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) voor de periode 2010-2012. Het rapport focust op de slateelt in serres. De beschrijving gebeurt op het niveau van een ronde, de periode vanaf het planten van de sla tot en met de oogst.
Vanuit de sector en de overheid is er vraag naar onafhankelijke informatie over de kostprijs en de rentabiliteit van landbouwproducten. Dit rapport gaat dieper in op de belangrijkste economische resultaten van de grondteelt van kropsla en alternatieve sla (eikenbladsla rood of groen, Romeinse sla, Lollo Bionda en Lollo Rossa) op basis van het Landbouwmonitoringsnetwerk Het Landbouwmonitoringsnetwerk van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij houdt bedrijfseconomische boekhoudingen bij van een groep Vlaamse land- en tuinbouwers die representatief is voor de Vlaamse land- en tuinbouw. Meer info (LMN) voor de periode 2010-2012. Het rapport focust op de slateelt in serres. De beschrijving gebeurt op het niveau van een ronde (de periode vanaf het planten van de sla tot en met de oogst), en niet op het niveau van het volledige bedrijf.
Uit de resultaten op jaarbasis blijkt onder meer dat de opbrengsten, het bruto saldo en het familiaal arbeidsinkomen Het familiaal arbeidsinkomen (FAI) is wat overblijft als vergoeding voor de arbeid van de bedrijfsleider en (eventuele) meewerkende gezinsleden. De betaalde factor- en aangerekende factorkosten voor grond en bedrijfskapitaal (fictieve pacht en fictieve rente) zijn hierbij wel al in rekening gebracht Meer info per ronde hoger liggen voor alternatieve sla dan voor kropsla. Vooral in 2012 is het verschil erg groot.