In het eerste kwartaal van 2024 neemt de conjunctuur in de Vlaamse melkveesector verder toe. De melkprijs stijgt en de totale variabele kosten dalen licht. De economische situatie blijft boven de referentieperiode 2018-2022 liggen.
Deze pagina bevat de cijfers op bedrijfsniveau voor de gespecialiseerde melkveebedrijven en biedt inzicht in de economische situatie van het volledige bedrijf.
Opbouw van de kosten: melkvee
Indicator
Binnen de melkveehouderij nemen in 2022 de nonfactorkostenDe nonfactorkosten bestaan uit de variabele kosten, de afschrijvingen (= aangerekende nonfactorkosten) en een aantal vaste betaalde nonfactorkosten (zoals administratiekosten, verzekeringen e.d.). Meer info met 320.800 euro het grootste deel van de totale kosten in. De factorkostenFactorkosten zijn kosten die met de inzet van productiefactoren (grond, bedrijfskapitaal en arbeid) gepaard gaan. Deze kunnen zowel betaald (voor externe productiefactoren), als aangerekend zijn (voor de eigen, interne productiefactoren).Meer info liggen met 129.600 euro een stuk lager.
Financiële inkomensindicatoren melkvee
Indicator
Voor de gespecialiseerde melkveebedrijven schommelt het financieel inkomen in de periode 2012-2022 tussen de 42.400 euro en 195.800 euro per bedrijf en 22.300 euro en 103.500 euro per familiale arbeidskrachtHet aantal familiale arbeidskrachten (FAK) is het aantal niet-betaalde (meestal familiale) regelmatige en niet-regelmatig tewerkgestelde personen die omgerekend worden tot voltijdse arbeidskrachten (zie ook definitie voltijdse arbeidskracht).Meer info.
Het bedrijfsinkomenHet bedrijfsinkomen is wat overblijft voor de vergoeding van de inzet van de eigen (aangerekende) productiefactoren: grond, bedrijfskapitaal en arbeid. Meer info voor de gespecialiseerde melkveebedrijven schommelt in de periode 2012-2022 tussen de 38.100 euro en 251.800 euro per bedrijf en 20.300 euro en 133.200 euro per FAK.
Productiewaarde melkvee
Indicator
De productiewaarde van melk(producten) bedroeg 1.673 miljoen euro in 2022.
Bedrijfstakresultaten melkvee
Indicator
De opbrengsten, kosten en marges van een de bedrijfstakken in de melkveesector, aangevuld met de belangrijkste technische en economische kengetallen.
Paginering
1-7 van 7
Publicaties
De Vlaamse melkveebarometer – eerste kwartaal 2024
Publicatie
In het eerste kwartaal van 2024 stijgt de conjunctuur in de Vlaamse melkveesector verder na de eerdere daling in 2023. De economische situatie blijft boven de referentieperiode 2018-2022.
Kostprijsanalyse vervangingsvee van melkvee en de economische impact van het vervangingspercentage
Publicatie
In het eerste deel wordt een kostprijsanalyse voor het jongvee gemaakt terwijl in het tweede deel wordt ingegaan op de effectieve impact van het vervangingspercentage op het bruto saldo.
De Belgische suikersector heeft een aantal troeven. Zo horen de bietenplanters en de suikerfabrieken tot de meest efficiënte in Europa.
Inkomensverschillen op bedrijfstak melkvee – Verklarende parameters
Publicatie
Dit rapport heeft de verschillen in arbeidsinkomens geanalyseerd en verklaringen gezocht voor de verschillen, zowel in de kosten- en opbrengstenstructuur als in enkele technisch-economische kengetallen.