De Vlaamse gespecialiseerde akkerbouwbedrijven kennen in 2022 een geschat gebruik van 0,6 miljoen kg actieve stof aan gewasbeschermingsmiddelen, waarvan 42% herbiciden. 7% van de actieve stof is afkomstig van producten toegelaten in de biologische landbouw.
Het geschatte gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de gespecialiseerde akkerbouwbedrijven komt in 2022 op 617 ton actieve stof. Dat is 23% van het totale gebruik door de Vlaamse land- en tuinbouw. Ten opzichte van 2021 werden er 11% meer middelen gebruikt, ten opzichte van 2015 +29%. Dat blijkt na extrapolatie van de kengetallen uit het Landbouwmonitoringsnetwerk Het Landbouwmonitoringsnetwerk van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij houdt bedrijfseconomische boekhoudingen bij van een groep Vlaamse land- en tuinbouwers die representatief is voor de Vlaamse land- en tuinbouw. Meer info (LMN) met de arealen uit de verzamelaanvraag de jaarlijkse aangifte die een grondgebruiker moet doen van zijn gebruikspercelen. De verzamelaanvraag (VA) vormt een belangrijke basis voor verschillende steunaanvragen voor landbouwers, maar is ook een essentieel onderdeel binnen de mestwetgeving. Meer info .
In 2022 geldt de volgende verdeling van de kg actieve stof over de toepassingsgroepen: 42% herbiciden, 35% fungiciden (waarvan 1% toegelaten in de biologische landbouw), 14% andere (waarvan 0.1% biologische producten) en 8% insecticiden (waarvan 6% biologische producten). De andere gewasbeschermingsmiddelen bevatten o.a. groeiregulatoren voor graangewassen (om stengelgroei en legering door wind en regen af te remmen) en kiemremmers voor aardappelen.
In totaal werden er 7% biologische producten gebruikt en dit aandeel is vrij stabiel in de tijd.
De LMN-kengetallen van de belangrijkste gewassen zijn terug te vinden op de algemene pagina over gewasbescherming.