De sectorbarometer melkvee toont de economische situatie van Vlaamse melkveebedrijven. De verschillende indices vergelijken elk maand met de vijfjarige referentieperiode.
Deze barometer geeft de resultaten van de Vlaamse melkveesector weer. De barometer wordt berekend op bedrijfstakniveau en houdt uitsluitend rekening met de activiteiten verbonden aan melkvee.
Met deze melkveebarometer wordt de actuele economische toestand van de Vlaamse melkveesector getoond. Vertrekkend van een gemiddeld gespecialiseerd melkveebedrijf, worden hier actuele prijzen op toegepast. Werkelijke gegevens uit de boekhoudingen van het landbouwmonitoringsnetwerk Het Landbouwmonitoringsnetwerk van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij houdt bedrijfseconomische boekhoudingen bij van een groep Vlaamse land- en tuinbouwers die representatief is voor de Vlaamse land- en tuinbouw. Meer info worden gecombineerd met de actuele prijzen van melk, kalveren, krachtvoeder enzovoort. De opbrengsten uit subsidies worden niet meegerekend. De resultaten worden uitgedrukt in euro per honderd liter melk en als index ten opzichte van de vijf laatste afgesloten LMN-boekjaren. Enkel de melkveeactiviteiten van het bedrijf worden in rekening gebracht. Elke maand volgt een update zodra alle prijzen beschikbaar zijn. De uitgebreide methodologie kan op de methodologiepagina geraadpleegd worden. Alle gegevens zijn beschikbaar via de downloadknop onder de figuur "Totale variabele kosten en opbrengsten doorheen de tijd (uitgedrukt als index)".
De index van de opbrengsten houdt rekening met de verkoop van melk, nuchtere kalveren en reforme koeien. De verkoop van melk is veruit het belangrijkste onderdeel met een aandeel van ruwweg 90%. De index van de variabele kosten wordt geactualiseerd met de prijs voor krachtvoeder, energie en meststoffen (voor ruwvoederproductie). Deze kosten bepalen ruwweg de helft van de variabele kosten. De overige variabele kosten worden constant gehouden ten opzichte van de laatste afgesloten boekhoudperiode. Dat zijn o.a. de dierenarts- en KI-kosten, kosten voor bijproducten en overige kosten voor ruwvoederproductie.
Het bruto saldo is de belangrijkste indicator voor de actuele economische situatie en wordt berekend als het verschil tussen de opbrengsten en de variabele kosten. Het zijn deze opbrengsten en kosten die maandelijks kunnen fluctueren en dus een onmiddellijke impact hebben op de rendabiliteit van de sector. De maandelijkse evolutie van deze posten bepalen op hun beurt de evolutie van het bruto saldo. Het familiaal arbeidsinkomen Het familiaal arbeidsinkomen (FAI) is wat overblijft als vergoeding voor de arbeid van de bedrijfsleider en (eventuele) meewerkende gezinsleden. De betaalde factor- en aangerekende factorkosten voor grond en bedrijfskapitaal (fictieve pacht en fictieve rente) zijn hierbij wel al in rekening gebracht Meer info gaat een stap verder en trekt de vaste kosten af van het bruto saldo. Wat zo overblijft, dient als vergoeding voor de eigen arbeid van de landbouwer en eventuele meewerkende familieleden. De vaste kosten zoals afschrijvingen, onderhoudskosten, pacht en intresten fluctueren minder doorheen het jaar. Deze vaste kosten worden overgenomen van het laatst beschikbare boekjaar.
De opbrengsten en variabele kosten worden geactualiseerd met behulp van onderstaande prijsparameters. Voor de opbrengsten betreft het de prijzen van melk, nuchtere kalveren en reforme koeien. Voor de variabele kosten gaat het over de prijzen van mengvoeder, energie (koeien en ruwvoederproductie) en meststoffen (ruwvoederproductie).
Meer info?
Wil je meer inzicht in de melkveesector? Volgende pagina’s, indicatoren en datasets tonen meer informatie. De methodologiepagina legt deze barometer in meer detail uit. De melkprijs wordt apart gerapporteerd op onze website, net zoals de prijzen voor runderkarkassen en kalveren. De bedrijfseconomische resultaten uit het landbouwmonitoringsnetwerk Het Landbouwmonitoringsnetwerk van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij houdt bedrijfseconomische boekhoudingen bij van een groep Vlaamse land- en tuinbouwers die representatief is voor de Vlaamse land- en tuinbouw. Meer info zijn beschikbaar op het niveau van de bedrijfstak en het volledige bedrijf.