De kaart geeft de ruimtelijke spreiding weer van de glastuinbouwsector in Vlaanderen. De glastuinbouwsector concentreert zich rond Sint-Katelijne-Waver, de Noorderkempen en Roeselare.

Een heat map (of dichtheidsraster) wordt gebruikt om puntgegevens, in dit geval het middelpunt van de glastuinbouwpercelen uit de Verzamelaanvraag 2021 te visualiseren en te analyseren door de punten om te zetten in een regelmatig raster. Aan elke rastercel wordt een waarde toegekend die wordt bepaald door de nabijheid van nabijgelegen punten, waarbij elk punt wordt gewogen met een wegingswaarde. Als wegingswaarde is de totale opbrengstwaarde van het perceel op basis van de standaard output per ha van de teelt en de grootte van het perceel gebruikt.

Ruimtelijk is de glastuinbouwsector sterk regionaal geconcentreerd in de omgeving rond Sint-Katelijne-Waver en Hoogstraten-Rijkevorsel-Merksplas-Ravels. In deze gemeenten zijn ook de belangrijkste veilingen gelegen. Daarnaast komt ook nog de regio rond Roeselare naar voor. Kleinere glastuinbouwgebiedjes zijn er rond Deinze, Beveren-Sint-Gillis-Waas en een kleiner gebiedje ten zuiden van Brugge.