Insecten worden in België vooral gebruikt in voeding voor de mens en als voeder voor landbouw- of huisdieren.

Insecten kunnen gebruikt worden voor diverse toepassingen zoals in voeding voor de mens, als voeder voor landbouw- of hobbydieren. Daarnaast kunnen (bestanddelen uit) insecten gebruikt worden in de bio-economie, bijvoorbeeld als biomedische materialen of surfactanten. Insecten zijn immers een hoogwaardige bron van eiwitten, vetten en chitine. 

De meeste insectenverwerkers en -verkopers mikken in eerste plaats op de markt van humane voeding. Ook de toepassing petfood is populair bij verkoop van insecten. Insectenproducenten mikken dan weer, meer dan vorige jaren, op de diervoeder- en de petfoodsector. 

Onderstaande figuur geeft het aantal bedrijven van de insectensector weer, opgedeeld volgens toepassing. We onderscheiden 4 toepassingen: humane voeding, diervoeding (voor landbouwhuisdieren), petfood (voor hobbydieren) en bio-economie (non-food).

Zelf starten met insectenkweek of -verwerking?

Op onderstaande pagina kan je alle informatie terugvinden m.b.t. de kweek en verwerking van insecten, de handel in insecten en het gebruik van het frass.

De handleiding bevat onder meer een blik op de wetgeving, de productiesystemen, het oogsten, de bewaring, de verwerking, de verpakking, de bedrijfsvoering en het dierenwelzijn. Op de pagina vind je ook meer info over de registratieverplichtingen en vergunningen, over de wetgeving (feed, food en FRASS), over de handel van insecten voor humane consumptie, de mogelijkheden voor subsidies. Tot slot vind je er alle informatie over het Strategisch platform insecten en een overzicht van het lopende insectenonderzoek.