Deze pagina toont de prijzen voor diverse deelstukken van het varken. De deelstukken worden als volgt omschreven:

  • karbonadestreng: het bovenste deel van het halve dier, met been, van de eerste halswervel tot en met de staartwervels, al dan niet met inbegrip van het haasje, het schouderblad, het zwoerd of het spek. De karbonadestreng wordt juist onder de wervelkolom gescheiden van het onderste deel van het halve dier. De karbonadestreng wordt in de figuren aangeduid als ribstuk.
  • schouder: het onderste deel van het voorstuk, met been, al dan niet met het schouderblad en het daarbij behorende spierweefsel, al dan niet met inbegrip van de poot, de schenkel, het zwoerd of het spek.
  • ham: het achterste deel van de karkashelft zijnde het staartstuk, inclusief de botten, met of zonder de poot, de schenkel, de zwoerd of spek. De ham wordt van het halve dier zodanig gescheiden dat hij ten hoogste de laatste lendenwervel omvat.
  • buikspek: het onderste deel van het halve dier tussen ham en schouder, met of zonder been, maar met het zwoerd en het spek. Buikspek wordt verdeeld in drie categorieën: 1ste, 2de en 3de categorie.
Prijzen van deelstukken

Onderstaande grafieken tonen de gewogen gemiddelde prijzen voor verschillende deelstukken: ribstuk, schouder, ham en buikspek 1ste categorie.

In het downloadbare bestand (te vinden onder de figuur van buikspek) zijn ook de prijzen voor buikspek van 2de en 3de categorie opgenomen, alsook voor elke categorie de minimum- en maximumprijzen.

Prijsmutaties van deelstukken

Disclaimer van FEBEV vzw:

  1. De meatindex is toegankelijk voor elke Belgische marktdeelnemer in de vleessector ongeacht lidmaatschap bij FEBEV waarbij deze het statuut van aanbieder of afnemer heeft. 
  2. FEBEV kan bijgevolg niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie/ingaves.
  3. De overheid heeft inzage in de gegevens en organiseert het toezicht in het kader van een transparante en correcte marktwerking.
  4. De aanbieders in het platform geven de prijzen in op basis van dewelke de fluctuaties worden berekend in het licht van de commerciële marktwerking varkensvlees voor deelstukken.
  5. Het gewogen gemiddelde alsook de minimum –en maximumprijzen zijn slechts indicatieve waarden voor de Belgische markt die afhangen van doelgroep (B2C,B2B) en het klantenbestand van de marktdeelnemers.
  6. De resultaten van de bewerkingen hebben slechts een indicatieve waarde en houden geen rekening met evoluties buiten het Belgisch grondgebied.