Hier kan u de recentste marktprijzen van mengvoeders terugvinden.
Prijzen van varkens
Indicator
Hier kan u de recentste marktprijzen van varkens terugvinden.
Prijzen van varkensdeelstukken
Indicator
Hier kan u de recentste marktprijzen van prijzen van varkensdeelstukken terugvinden.
Weg met de eenheidsworst? – Een verkenning van differentiatie op de Belgische markt voor varkensvlees
Publicatie
De varkenshouderij is een belangrijke economische deelsector in de Vlaamse land- en tuinbouw qua toegevoegde waarde en levert een aantrekkelijk exportproduct. Toch staan de marges al jaren onder druk.
Technische en economische resultaten van de varkenshouderij op basis van het landbouwmonitoringsnetwerk – boekjaren 2011 – 2013
Publicatie
Het rapport beschrijft de economische en technische resultaten voor de bedrijfstakken vermeerdering, afmesting en (bijna) gesloten bedrijven.
Doel van de standaardwaarden is om over Vlaamse gegevens te beschikken om investeringen en rentabiliteit binnen de varkenssector te evalueren.
Wat denkt de varkenshouder? — Resultaten van een grootschalige bevraging in 2016
Publicatie
De lage marktprijzen staan met stip op één als grootste knelpunt. Andere knelpunten zijn de kosten van mestafzet en -verwerking en de eisen rond milieu en dierenwelzijn.
Wat denkt de varkenshouder? – Bedenkingen/suggesties van Vlaamse varkenshouders
Publicatie
Veel varkenshouders voelen zich de zwakke schakel in de keten. Ze vinden dat de marges niet gelijk verdeeld zijn en dat ze geen eerlijke vergoeding ontvangen.
Wat denkt de varkenshouder? — Analyse volgens bedrijfstype-specialisatie en leeftijd-opvolging
Publicatie
Het vertrouwen van varkenshouders in de toekomst van de sector en het bedrijf varieert. De negatieve reacties overheersen licht. De grootste knelpunten zijn een mix van economische factoren en het overheidsbeleid.
Productie varkenskarkassen
Indicator
Hier kan u de recentste productiecijfers van de varkenskarkassen in gewicht en aantal vinden.
Veestapel
Indicator
Vlaanderen telt in 2022 1,25 miljoen runderen, 5,4 miljoen varkens en 45,5 miljoen stuks pluimvee. Het aantal zoogkoeien en varkens daalt tegenover 2012, terwijl het aantal melkkoeien en kippen stijgt.
Aantal bedrijven: varkens
Indicator
Bijna één zevende van de landbouwbedrijven houdt varkens. Het aantal bedrijven met varkens daalt, het gemiddeld aantal varkens per bedrijf stijgt.
Bedrijfstakresultaten varkens
Indicator
De opbrengsten, kosten en marges van een de bedrijfstakken in de varkenssector, aangevuld met de belangrijkste technische en economische kengetallen.
Spermacentra varkens jaarrapport 2022
Publicatie
Het jaarrapport over de spermacentra voor varkens bevat naast kengetallen ook toelichting en duiding bij de activiteiten van de centra die in Vlaanderen erkend zijn voor het winnen en opslaan van sperma van varkens.
Het bedrijfsinkomenHet bedrijfsinkomen is wat overblijft voor de vergoeding van de inzet van de eigen (aangerekende) productiefactoren: grond, bedrijfskapitaal en arbeid. Meer info voor de gespecialiseerde varkensbedrijven schommelt in de periode 2012-2022 tussen de -10.200 euro en 210.300 euro per bedrijf en -6.700 euro en 140.100 euro per familiale arbeidskrachtHet aantal familiale arbeidskrachten (FAK) is het aantal niet-betaalde (meestal familiale) regelmatige en niet-regelmatig tewerkgestelde personen die omgerekend worden tot voltijdse arbeidskrachten (zie ook definitie voltijdse arbeidskracht).Meer info.
Financiële inkomensindicatoren varkens
Indicator
Voor de gespecialiseerde varkensbedrijven schommelt het financieel inkomen in de periode 2012-2022 tussen de 3.600 euro en 131.600 euro per bedrijf en 2.500 euro en 87.700 euro per familiale arbeidskrachtHet aantal familiale arbeidskrachten (FAK) is het aantal niet-betaalde (meestal familiale) regelmatige en niet-regelmatig tewerkgestelde personen die omgerekend worden tot voltijdse arbeidskrachten (zie ook definitie voltijdse arbeidskracht).Meer info.
Opbouw van de kosten: varkens
Indicator
Binnen de varkenshouderij nemen in 2022 de nonfactorkostenDe nonfactorkosten bestaan uit de variabele kosten, de afschrijvingen (= aangerekende nonfactorkosten) en een aantal vaste betaalde nonfactorkosten (zoals administratiekosten, verzekeringen e.d.). Meer info met 685.200 euro het grootste deel van de totale kosten in. De factorkostenFactorkosten zijn kosten die met de inzet van productiefactoren (grond, bedrijfskapitaal en arbeid) gepaard gaan. Deze kunnen zowel betaald (voor externe productiefactoren), als aangerekend zijn (voor de eigen, interne productiefactoren).Meer info liggen met bijna 96.200 euro een stuk lager.