De landbouwconjunctuurindex in het voorjaar van 2025 stijgt opnieuw tot het hoogste niveau sinds 2017. Dat duidt op een positieve stemming binnen de sector. De tevredenheid over de afgelopen zes maanden en de vooruitzichten voor de komende zes maanden nemen allebei toe.

In het voorjaar van 2025 is de conjunctuurindex opnieuw gestegen van 81 naar 88. De tevredenheid over de afgelopen 6 maanden nam toe van 84 naar 93. Ook het toekomstperspectief ging er op vooruit, van 77 naar 84.

De conjunctuurindex geeft het gevoel van de landbouwers weer: hoe beschouwen ze de afgelopen periode en wat verwachten ze van de toekomstige periode? De conjunctuurindex kan gaan van 0 (alle landbouwers zeer negatief) tot 200 (alle landbouwers zeer positief). Bij een waarde van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden.

Deze resultaten zijn gebaseerd op een enquête die twee maal per jaar wordt afgenomen bij de deelnemers van het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. De resultaten van de enquête werden geëxtrapoleerd naar de totale landbouwpopulatie. Begin maart 2025 namen 460 landbouwers deel aan deze enquête.

Behalve de varkenssector, die licht daalt maar op een hoog niveau blijft, stijgen alle andere landbouwdeelsectoren. Een opvallende stijger is de vleesveesector, die het hoogste niveau sinds 2015 bereikt. Vooral die sector profiteert momenteel van een positieve prijsvorming, voornamelijk als gevolg van de afname van het aanbod.

Van de tuinbouwsectoren tekenen de telers van groenten onder glas een lichte daling op. De andere drie subsectoren vertonen een kleine stijging van de index.

De afgelopen zes maanden hebben land- en tuinbouwers minder belemmeringen ervaren. Zoals gebruikelijk in de voorjaarsenquête namen de problemen door weersomstandigheden aanzienlijk af, aangezien de meeste gewassen al zijn geoogst en de veldwerken in het voorjaar in gunstige omstandigheden kunnen gebeuren. Dat vormt de voornaamste verklaring voor de algemene daling. Overheidsbeperkingen vormen de grootste uitdaging. Hier speelt ongetwijfeld het stikstofdecreet een grote rol en de onzekerheid over de toekomstige ontwikkeling van individuele bedrijven. Daarnaast dragen de strengere bemestingsregels in het nieuwe mestactieplan (MAP 7) en de bijbehorende administratieve lasten hieraan bij. De rundveesector heeft te maken met verschillende dierziekten, zoals IBR (‘koeiengriep’) en blauwtong, wat tot grote bezorgdheid leidt. Vanaf 2025 zijn rundveebedrijven verplicht hun dieren te vaccineren tegen blauwtong en EHD (epizoötische hemorragische ziekte).

Het percentage land- en tuinbouwers die het komende jaar investeringen plannen, stijgt naar de hoogste score van de laatste 10 jaar. Er is een toenemende investeringsbereidheid in gebouwen en installaties, grond en productie- en leveringsrechten.