De gemiddelde prijs van alle verkochte vis van de Belgische commerciële zeevisserij daalde in 2023 met -2% tot 5,65 euro per kg.
Visquota
Indicator
De Belgische commerciële vissersvloot heeft tientallen quota voor verschillende vissoorten, verspreid over verschillende visserijgebieden, ter beschikking. Door quota-uitwisselingen met andere EU-landen kan de Belgische visserij het hele jaar door vissen op de gewenste doelsoorten.
Rentabiliteit van de Belgische vissersvloot
Indicator
De bedrijfsresultaten van de Vlaamse visserijvloot zijn in 2022 beter dan in 2021. Het brutobedrijfsresultaat is voor alle segmenten gestegen.
Aanvoerwaarde van vis
Indicator
De Vlaamse visserij is in 2023 goed voor een totale aanvoerwaarde van 90 miljoen euro, dat is een daling met 7,5%. Tong blijft op het vlak van waardecreatie de belangrijkste soort voor de Vlaamse visserij.
Aanvoer van vis
Indicator
De totale aanvoer van vis in de commerciële Vlaamse zeevisserij bedraagt in 2023 15.921 ton. Dit is een daling van 6% in vergelijking met het jaar voordien.
Vissersvloot
Indicator
Eind 2023 bestaat de Belgische zeevisserijvloot uit 59 commerciële vaartuigen. De vloot is de afgelopen decennia kleiner geworden, maar het gemiddelde vaartuig is groter geworden.
Erkende zeevissers
Indicator
De visserijsector telt in 2023 volgens het sociaal secretariaat Besox 377 erkende zeevissers. De gemiddelde leeftijd is 40 jaar. 95% heeft de Belgische of Nederlandse nationaliteit.
Activiteit van de vissersvloot
Indicator
Het Oostelijke Kanaal is in 2022 de belangrijkste visgrond voor de Belgische visserij met een aandeel van 28% van de aanvoer in binnen- en buitenlandse havens. Daarna volgen de Centrale Noordzee, Zuidoost-Ierland en de Zuidelijke Noordzee.
De Belgische zeevisserij 2023. Aanvoer en besomming. Vloot, quota en vangsten
Publicatie
De aanvoer van de Belgische visserij is in 2023 gedaald naar 16.000 ton. Ook de aanvoerwaarde verloor terrein en landt op 90 miljoen euro. Inktvis is voor het eerst de meest aangevoerde vis, maar in waarde blijft tong veruit de belangrijkste vissoort. Het aantal vaartuigen daalde met 5 eenheden tot 59 stuks.
De Belgische zeevisserij 2022. Bedrijfsresultaten — Economische resultaten van de Belgische rederijen
Publicatie
De bedrijfsresultaten van de Vlaamse visserijvloot zijn in 2022 beter dan in 2021. Het brutobedrijfsresultaat is voor alle segmenten gestegen: 58% voor het klein vlootsegment en 11% voor het groot vlootsegment. De bedrijfskosten zijn omhooggegaan, maar dat wordt gecompenseerd door hogere opbrengsten.
Visserijrapport 2024 (VIRA)
Publicatie
Het Visserijrapport 2024 (VIRA) biedt een beknopte synthese over de Vlaamse visserij- en aquacultuursector, gekaderd in het bredere Europese plaatje. Het belang van de sector voor de voedselconsumptie én enkele innovaties in de sector krijgen extra aandacht.
Visserijrapport 2020 (VIRA)
Publicatie
Het Visserijrapport 2020 is opgebouwd rond vier sleutelbegrippen: verandering, voedseleconomie, verbinding en veerkracht.
Visserijrapport (VIRA) 2018 – Uitdagingen voor de Vlaamse visserij
Publicatie
Het tweejaarlijkse decretaal verankerde rapport heeft ditmaal als centrale thema de uitdagingen voor de Vlaamse visserij.
Visserijrapport 2014
Publicatie
De tweede editie van het Visserijrapport staat in het teken van het nieuwe gemeenschappelijke visserijbeleid (GVB) van de Europese Unie dat in 2014 in werking is getreden.
Visserijrapport 2012
Publicatie
De Vlaamse visserij heeft de voorbije jaren heel wat veranderingen ondergaan. In het Visserijrapport staat de duurzaamheid van de sector centraal.