Landbouwbeleidsrapport 2003
Het Landbouwbeleidsrapport wil een overzicht geven van de situatie van de Vlaamse land- en tuinbouw vanuit economisch, sociaal en milieukundig vlak. Tegelijk wil het de Vlaamse beleidsverantwoordelijken inzicht verschaffen in de werking van diensten die pas sinds eind 2002 tot het Vlaamse bevoegdheidsdomein behoren. Ten slotte wil dit rapport data en analyses aanleveren, om de vinger aan de pols te houden en politieke beslissingen voor te bereiden.
Na een uitgebreid cijfermatig overzicht van de situatie van de Vlaamse land- en tuinbouw op economisch, sociaal en milieuvlak, wordt een overzicht gegeven van de recente evoluties in het internationaal en Europees landbouwbeleid. De gevolgen van de wijzigingen van het Europees landbouwbeleid voor Vlaanderen worden besproken. Hierbij komen zowel de nieuwe bedrijfstoeslagregeling als de wijzigingen in het kader van het plattelandsbeleid aan bod.
De totale rechtstreekse steun De inkomenssteun die de landbouwers ontvangen uit de eerste pijler van het Europese landbouwbeleid (= markt- en inkomenssteun). Het gaat voornamelijk om de bedrijfstoeslag/toeslagrechten, basisbetalingen, betalingen voor vergroening, betalingen voor jonge landbouwers en zoogkoeienpremies. Meer info naar de Vlaamse landbouwers bedraagt 194 miljoen euro per jaar, waarvan iets meer dan de helft voor dierlijke sector (rundveepremies) en de rest voor de akkerbouwpremies.
Via het plattelandsbeleid (indirecte steun) wordt jaarlijks bijna 90 miljoen euro gegeven voor landbouwinvesteringen, milieubeheer, opleiding en plattelandsontwikkeling. De Vlaamse overheid cofinanciert een belangrijk deel van deze maatregelen. Ingedeeld volgens hoofddoelstelling gaat bijna 62% van deze bestedingen naar economische doeleinden, ruim 23% naar milieudoeleinden en 15% naar ondersteunende maatregelen.
De voorbije jaren zijn belangrijke stappen gezet om de kwaliteit van de land- en tuinbouwproducten te vergroten voornamelijk door middel van kwaliteitslabels. In de biologische landbouw staat de samenhang tussen plant, dier, mens en omgeving centraal. De Vlaamse overheid heeft door middel van hectaresteun en begeleidende maatregelen deze sector sterk ondersteund.
Sinds het Lambermontakkoord beschikt Vlaanderen over alle bevoegdheden en middelen om een eigen landbouwbeleid te voeren. De voorbije twee jaar werd hard gewerkt aan de integratie en de optimalisatie van de werking van de administraties.