Ex-ante evaluatie van de hervorming van de rechtstreekse steun
De Europese Commissie wil het Europese landbouwbeleid drastisch hervormen naar een billijker en groener beleid. Met billijk wordt een meer homogene verdeling van de steun over de verschillende sectoren en landen heen bedoeld. Een groener beleid wijst op het opleggen van groene maatregelen als voorwaarde voor het ontvangen van Europese landbouwsteun. De hervorming van het gemeenschappelijke landbouwbeleid valt samen met het nieuwe meerjarige financiële kader (MFK) van de Europese Unie. Het MFK legt het budgettaire kader vast voor de periode 2014-2020 en dus ook de budgetten die voorzien worden voor rechtstreekse landbouwsteun. Het rapport staat stil bij de wijzigingen van het GLB en rekent de impact van de volledige hervorming door.
Het gemeenschappelijk landbouwbeleid staat voor drastische hervormingen. Hoewel het wetgevend proces zowel op Europees als op Vlaams niveau, nog niet volledig achter de rug is, worden de grote lijnen van de hervorming meer en meer duidelijk. Een nieuw rapport berekent de te verwachten impact in 2019 voor de Vlaamse land- en tuinbouwer.
Het rapport is een ex-ante evaluatie die uitgaat van een aantal aannames wat betreft de data en de uiteindelijke beleidsmaatregelen, en rekent een aantal scenario’s door. Daaruit blijkt dat de Vlaamse land- en tuinbouwer sterk inlevert tegen 2019: gemiddeld is er een verlies van meer dan 20% van de rechtstreekse steun De inkomenssteun die de landbouwers ontvangen uit de eerste pijler van het Europese landbouwbeleid (= markt- en inkomenssteun). Het gaat voornamelijk om de bedrijfstoeslag/toeslagrechten, basisbetalingen, betalingen voor vergroening, betalingen voor jonge landbouwers en zoogkoeienpremies. Meer info als gevolg van de daling van het beschikbaar budget voor rechtstreekse steun. Daarnaast zorgt het verruimen van het aantal betalingsrechten, de nieuwe verdeling van de middelen over de deelenveloppes en het proces van interne convergentie , waarbij de waarde van betalingsrechten naar elkaar toe beweegt , voor verschuivingen tussen deelsectoren en bedrijven.