Uit de bevoorradingsbalansen van de FAO Food Balance blijkt dat voor visserijproducten de Belgische consumptie de productie sterk overstijgt.

Een bevoorradingsbalans beschrijft de verhouding tussen productie, consumptie en buitenlandse handel. De zelfvoorzieningsgraad van een productgroep is de verhouding tussen de voedselproductie en de binnenlandse consumptie ervan. Bij een zelfvoorzieningsgraad van 100% houden de voedselproductie en -consumptie elkaar in evenwicht. Uit de bevoorradingsbalansen van de FAO Food Balance blijkt dat voor visserijproducten de Belgische consumptie de productie sterk overstijgt.

De Belgische zelfvoorzieningsgraad voor visserijproducten bedraagt volgens de FAO Food Balance 8,8%. Er wordt onderscheid gemaakt tussen demersale vis, diepzwemmende soorten die je vooral dicht bij of op de bodem aantreft (bv. tong en schol), en pelagische vis, soorten die in de hele waterkolom zwemmen, vaak tot dicht bij het oppervlak (bv. haring, makreel).