Klimaatmitigatie in landbouw – Een literatuurstudie
De publicatie geeft op basis van een literatuurstudie een overzicht van maatregelen die de landbouwsector kan nemen om de broeikasgasuitstoot te beperken.
Klimaatverandering is een van de ernstigste uitdagingen waarmee onze maatschappij - en zeker ook de landbouw - in de 21ste eeuw geconfronteerd wordt. De oorzaak wordt in grote mate gezocht bij de emissie van broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO2), dat vaak gerelateerd is aan brandstofgebruik. Twee andere typische ‘landbouwgassen’ zijn methaan (CH4), dat vrijkomt bij verteringsprocessen (voornamelijk bij herkauwers), en lachgas (N2O), dat bij mestopslag gevormd wordt. De bijdrage die de sector kan leveren in de verzachting van de klimaatverandering (mitigatie) ligt dan ook op het vlak van energiegebruik en emissies.
Deze literatuurstudie werd opgemaakt ter voorbereiding van de tweede Vlaamse klimaattop op 3 oktober 2016. Het rapport lijst maatregelen op die kunnen bijdragen aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw. Hiervoor werd nationaal en internationaal onderzoek gescreend op maatregelen die de broeikasgasemissies uit veeteelt, stal- en mestmanagement en energiegebruik op het landbouwbedrijf reduceren.