Het Departement Landbouw en Visserij en het ILVO organiseerden op 13 januari 2017 op de landbouwbeurs Agriflanders in Gent een gezamenlijke studienamiddag over nieuwe trends in voeding.

Veeproducten met een meerwaarde, lokaal geproduceerd voedsel voor de dichtstbij wonende burgers, soja en quinoa van eigen bodem, biozuivel en biologische groenten, hop, insecten zelfs. Daar hoort en leest u over. Maar is er ook geld mee te verdienen? Wat komt daarbij kijken? Is er steun voor? Bij wie kunt u terecht voor begeleiding en kennis?

Op de studiedag schetsten de specialisten en bedrijfsleiders in vijf thema’s welke behoeftes en marktvragen zij ervaren. Het pas verschenen Landbouwrapport Voedsel om over na te denken beschrijft wat de Vlaming eet en welke attitudes, gedragingen en trends daarbij een rol spelen. Het ILVO deelde zijn nieuwste onderzoeksresultaten in verband met  landbouwproducten en voedingsverwerking.

Deze thema's kwamen aan bod in de presentaties:

  • Meerwaardecreatie in de veehouderij: biozuivel, varkens en pluimvee
  • Slimmer lokaal vermarkten
  • Aromatische hop voor karakterbier
  • Meer lokaal plantaardig eiwit: de roep naar soja en quinoa
  • Insecten in de stal & insecten op het bord