Halalvoeding in Vlaanderen: een verkenning
De multiculturele realiteit van Vlaanderen anno 2012 brengt religieus geïnspireerde voedselvoorschriften op de voorgrond. Voor België en Vlaanderen is een verkenning van de islamitische voedselvoorschriften, halalvoeding, het meest relevant. Het rapport definieert de begrippen halal en dhabiha. Het licht de discussie over de onverdoofde rituele slacht toe en bevat een analyse van de economische rol en de keten van halal voeding. Ook de uitdagingen op het vlak van halalvoeding en enkele mogelijke oplossingen worden beschreven.
Het rapport bevat een eerste verkenning van halalvoeding in Vlaanderen. Voor het eerst zijn de verschillende aspecten die met halal in Vlaanderen te maken geïntegreerd in een rapport. Het rapport verkent de islamitische voedselvoorschriften (‘halal’ en ‘haram’), de impact op de werking van de voedselketen en het verschil tussen theorie en praktijk. Het thema van de onverdoofde rituele slachting wordt gekaderd. We bespreken de economische rol van halal en brengen de Belgische halalketen in beeld, per ketenschakel, aan de hand van het beschikbare cijfermateriaal. Het rapport sluit af met een bespreking van de belangrijkste knelpunten in de halalketen en mogelijke verbeteropties.