Het rapport beschrijft enkele innovatieve voorbeelden van nieuwe spelers in de voedselproductie in Vlaanderen. Wat ze gemeen hebben: ze maken (bijna) geen gebruik van landbouwgrond, een kostbaar goed in het dichtbevolkte en dichtbebouwde Vlaanderen. Vaak vindt de productie in of dicht bij de stad plaats en gaat het om initiatieven van ondernemers zonder landbouwachtergrond. Opvallend is ook dat schakels in de keten zoals retail en horeca zich op het terrein van de voedselproductie begeven.

In Vlaanderen en Brussel duiken nieuwe boeren op nieuwe gronden op. Hun gemene deler: ze maken (bijna) geen gebruik van landbouwgrond, nochtans een kostbaar goed in onze dichtbevolkte en dichtbebouwde regio. Vaak vindt de productie in of dicht bij de stad plaats en gaat het om initiatieven van ondernemers zonder landbouwachtergrond. De projecten spelen in op een vraag naar lokale, duurzame voeding. Een verkennend rapport brengt deze trend in kaart.

Enkele voorbeelden: in Gent produceert een innovatief project kruiden, groenten en vissen op basis van het gesloten systeem van aquaponics. In Brussel liggen op wandelafstand van elkaar een oesterzwammenkwekerij en een krekelboerderij. In Kruishoutem kweekt een bioloog omegabaars. In Elsene opende een supermarkt onlangs een dakmoestuin, waarvan de oogst in de winkel verkocht wordt. In Roeselare wil een veiling een dakserre plaatsen op een loods om onderzoek te voeren rond innovatie, verticale teelt en urban farming.