Deze grafieken schetsen enkel een beeld van de spermahandel door de in Vlaanderen gevestigde centra. Wat door Waalse centra rechtstreeks aan Vlaamse veehouders wordt geleverd, is niet meegenomen, daar de Waalse overheid geen cijfers verzamelt over de werking van haar centra. De werkelijke aankopen door de Vlaamse veehouders zijn bijgevolg hoger dan in deze grafieken getoond wordt. In Vlaanderen wordt sperma vooral opgeslagen om nadien geïnsemineerd of verhandeld te worden. Hierbij is inseminatie geen diergeneeskundige handeling. Toch zijn er heel wat dierenartsen die een centrum voor opslag van sperma uitbaten. In het fokkerijbesluit van 17 mei 2019 werd niet langer het begrip ‘depot’ opgenomen. Daardoor moet iedereen die sperma van raszuivere stieren wint, produceert, behandelt of opslaat, beschikken over een erkenning.

Er worden drie verkoopsystemen aangetroffen: sperma verkopen aan een ander erkend centrum (doorverkoop), sperma verkopen aan een veehouder/doe-het-zelver en sperma verkopen aan een veehouder via een inseminatiedienst.

Deze grafiek geeft de evolutie weer van het aantal ingevoerde dosissen sperma, uitgedrukt per gewest en land. Om enkel de cijfers van een specifieke categorie uit de legende te zien, klik je op de naam in de legende. Om terug alle categorieën te zien, klik je op een lege plaats in de figuur.

Deze grafiek geeft de evolutie weer van het aantal ingevoerde dosissen sperma, uitgedrukt per ras. 

Onderstaande grafiek geeft de evolutie weer van het aantal verhandelde dosissen sperma per kanaal, uitgedrukt per ras. De grootste fractie sperma wordt verkocht via een inseminator. Hierbij waren dierenartsen die voor rekening en onder verantwoordelijkheid van een erkend centrum insemineren, tot het in werking treden van het nieuwe fokkerijbesluit van 17 mei 2019 niet erkenningsplichtig. Dierenartsen die zelf sperma aankopen om te insemineren op de bedrijven waren ook vroeger al erkenningsplichtig. Wie sperma opslaat om het te insemineren op een bedrijf, moet de koper kunnen bijstaan bij het afleveren van een zoötechnisch certificaat door - ofwel informatie over de levering/inseminatie te sturen aan de stamboekvereniging, die dan een zoötechnisch certificaat levert aan de koper, - ofwel zelf een zoötechnisch certificaat af te leveren voor het geleverde sperma. In dit geval moet het centrum ook over een erkenning voor het intracommunautair handelsverkeer beschikken voor winning en/of opslag van sperma, en informatie ontvangen van de stamboekvereniging die voor het betreffende ras in het Vlaamse Gewest een fokprogramma uitvoert.