De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw daalt lichtjes. De tevredenheid over de afgelopen zes maanden stijgt weliswaar dankzij de dalende energie- en inputprijzen, maar de verwachtingen voor de komende zes maanden vertonen opnieuw een neerwaartse trend.

Uit een bevraging bij Vlaamse land- en tuinbouwers uit diverse specialisaties blijkt dat de conjunctuurindex daalt van 82 naar 80. De tevredenheid over de afgelopen 6 maanden ging van 84 naar 88. Het toekomstperspectief zakte van 79 naar 72. 

De varkenssector heeft zich stabiel weten te handhaven. Daarentegen bevindt de melkveesector zich momenteel op het laagste punt sinds 2017. De historisch hoge melkprijzen in 2022 zijn verleden tijd. Sierteelt onder glas herstelt verder van de slechte conjunctuur van het najaar in 2022.

Zoals gebruikelijk in de najaarsenquête stijgt het aandeel land- en tuinbouwers die de afgelopen zes maanden belemmeringen hebben ondervonden tot 90%.

Opvallend is dat de beperkingen van overheidswege op het hoogste punt staan sinds het begin van de enquêtes in 2007 en sinds dit voorjaar de grootste belemmering zijn voor de landbouwers. Vooral vleesveehouders, melkveehouders, akkerbouwers en varkenshouders klagen daarover. Waarschijnlijk dragen verschillende actuele dossiers bij aan de stijging van dit fenomeen. Het stikstofdossier speelt een centrale rol en zorgt voor onzekerheid over de toekomst van individuele bedrijven. Het goedkeuringsproces voor het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid 2023-2027 duurde lang en het Vlaamse GLB-Strategisch Plan werd pas in maart door de Vlaamse Regering goedgekeurd. Dit beleid bevat nieuwe aspecten, zoals strengere milieu- en klimaatvoorwaarden (conditionaliteit). Verder is er nog onduidelijkheid over het nieuwe mestbeleid. Daarnaast zijn, zoals gebruikelijk in de conjunctuurenquête van het najaar, de belemmeringen door ongunstige weersomstandigheden toegenomen.

De conjunctuurindex geeft het gevoel van de landbouwers weer: hoe beschouwen ze de afgelopen periode en wat verwachten ze van de toekomstige periode? De index kan gaan van 0 (alle landbouwers zeer negatief) tot 200 (alle landbouwers zeer positief). Bij een waarde van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden. Dit gevoel van de landbouwers kaderen we in het rapport op basis van de marktsituatie. Aan de landbouwconjunctuurenquête in september 2023 namen 486 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) deel. 

Lees ook de vorige conjunctuurbarometers:

Indien gewenst kunnen oudere versies van het rapport worden opgevraagd via het vragenformulier. De edities van ‘De Vlaamse landbouwconjunctuurindex’ gaan terug tot het jaar 2007.