Cover van rapport over Verbrede landbouwactiviteiten

Verbreding van landbouwactiviteiten is een steeds belangrijker wordend begrip op Vlaamse landbouwbedrijven. Onder verbreding wordt algemeen begrepen: een inkomen halen uit (nieuwe) activiteiten naast deze die behoren tot de klassieke kerntaken op het landbouwbedrijf. Hiertoe behoren o.a. activiteiten als thuisverwerking en -verkoop van hoeveproducten, hoevetoerisme, zorgboerderijen, landschaps- en natuurbeheer,…

Verbrede landbouw is in deze studie gedefinieerd op basis van inkomens- en activiteitenverbreding. Landbouwers kunnen hun inkomen verbreden door de verkoop van producten en diensten en door het uitbesteden van de productiefactoren van hun landbouwbedrijf. Verbreding doen ze als bijkomende activiteiten naast hun landbouwproductie. Die bijkomende activiteiten kunnen productiegebonden, productgebonden tot zelfs bedrijfsgebonden worden uitgevoerd. Om van verbreding te kunnen spreken moet er wel nog steeds een link zijn met de landbouwproductie.

Wanneer verbrede landbouw in tijdsperspectief gezet wordt, blijkt vooral het aantal bedrijven in de categorie Sociaal-toeristische activiteiten sterk toegenomen sinds 2000, zeker wat de bedrijven met groene zorg betreft (sinds 2003) maar ook wat de bedrijven met toeristische activiteiten betreft. Dit gaat ook op voor het agrarisch natuurbeheer (bijvoorbeeld weidevogelbeheer) en het agrarisch landschapsbeheer (kleine landschapselementen). De categorieën Productie en afzet en Uitbesteding productiefactoren bleven de laatste jaren relatief constant.

Algemeen kan gesteld worden dat bedrijven die aan een of ander vorm van verbreding doen tot de middencategorie of categorie van grote bedrijven behoren. Het opleidingsniveau van de verbreders is gemiddeld hoger dan dat van niet-verbreders. Zowel uit de jongere (onder de 35) als oudere (ouder dan 55 jaar) leeftijdsklassen komen weinig verbreders.

Analyse van de beschikbare informatie inzake de verschillende groepen verbrede landbouwactiviteiten