De begrippen duurzame ontwikkeling en duurzaamheid zijn binnen de landbouw populair in gebruik. Iedereen lijkt er zijn steentje toe te willen bijdragen via allerlei duurzame initiatieven. Hoe populair de begrippen ook zijn, over de concrete inhoud van de begrippen is er veel minder eensgezindheid. Deze studie onderneemt een poging om duidelijkheid te scheppen over wat het belang is van duurzame ontwikkeling en duurzaamheid, over de belangrijkste verschillende inhouden die gegeven worden aan de begrippen en hoe de begrippen zich verhouden tot maatschappelijk verantwoord ondernemen en groene economie.

Dat landbouw duurzaam moet zijn, trekken weinigen in twijfel. Wat de begrippen duurzame ontwikkeling en duurzaamheid dan concreet voor de landbouw inhouden, is wel een onderwerp van discussie. Het doel van deze studie is te verduidelijken wat het belang is van duurzame ontwikkeling en duurzaamheid voor landbouw, wat de belangrijkste verschillende invullingen zijn van deze begrippen en hoe deze begrippen zich verhouden tot maatschappelijk verantwoord ondernemen en groene economie.

Naast een klassieke literatuurstudie rond deze begrippen, werden prof. Dirk Reheul (UGent), prof. Erik Mathijs (KULeuven) en prof. Joris Relaes (kabinetschef Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid & KULeuven) geïnterviewd. In 2001 publiceerden zij het document Elementen voor een toekomstvisie m.b.t. duurzame land- en tuinbouw in Vlaanderen. Daarin namen ze een aantal duidelijke standpunten in ten aanzien van de wegen die de Vlaamse landbouw kon bewandelen richting duurzaamheid. Als bevoorrechte landbouwgetuigen zijn de auteurs tien jaar later bevraagd over hun tekst van toen. Daaruit blijkt dat de wegen naar een duurzamere landbouw gedeeltelijk anders zijn gelopen dan toen verwacht.

We maken gebruik van cookies

Naast noodzakelijke cookies, maken we ook gebruik van optionele cookies. Voor deze cookies vragen we je toestemming. Meer info.

Stel voorkeuren in

Bij de optionele cookies maken we een onderscheid tussen analytische en marketing cookies.