Het Vlaanderen in Actie-project (ViA) heeft als doel Vlaanderen tegen 2020 naar de top vijf van de Europese regio’s te loodsen. Om dit te realiseren is onder andere een doorbraak naar een groen en dynamisch stedengewest nodig. De studie gaat na wat de rol van landbouw kan zijn binnen dit groen en dynamisch stedengewest en hoe die rol in het beleid en in de praktijk kan worden versterkt.

Vlaanderen is met een bevolkingsdichtheid van 456 inwoners per km² een van de meest verstedelijkte regio’s ter wereld. Aangezien ruw geschat zowat de helft van de Vlaamse bevolking in de invloedssfeer van een kleine stad leeft en 70% van de bevolking in suburbaan gebied woont, kan Vlaanderen beschouwd worden als één groot verstedelijkt gebied.

De Vlaamse regering heeft tot doel Vlaanderen tegen 2020 naar de top vijf van de Europese regio’s te leiden. Hiertoe heeft de Vlaamse regering het “Vlaanderen In Actie”-project (ViA) opgestart. Om deze doelstelling te bereiken zijn vijf ingrijpende acties of “doorbraken” nodig, zoals “Vlaanderen uitbouwen als een groen stedengewest”. Hieronder wordt verstaan dat Vlaanderen “een dynamische uitstraling moet krijgen als economisch, sociaal, ecologisch en maatschappelijk verantwoordelijk stadsgewest van kennis dat historisch erfgoed en moderniteit smaakvol combineert”.

Deze studie heeft als doel na te gaan welke rol landbouw kan hebben in de realisatie van een groen en dynamisch stedengewest. Het is duidelijk dat door zijn ligging nabij steden, de specifieke problemen en uitdagingen die daarmee gepaard gaan en de specifieke stedelijke vraag, landbouw in deze verstedelijkte gebieden een eigen karakter heeft en een eigen aanpak vergt die verschilt van de aanpak in de rurale gebieden. Een tweede doelstelling van de studie was dan ook nagaan in welke mate deze rol of bijdrage van de landbouw momenteel ondersteund of belemmerd wordt door het beleid. Ten derde wordt gekeken hoe we de (rol van de) landbouw voor de realisatie van een groen en dynamisch stedengewest kunnen versterken.