Groene en blauwe diensten in Vlaanderen — Praktijkervaringen
Het doel van de studie is in de eerste plaats om een overzicht te verkrijgen van afgesloten, lopende of opstartende praktijkinitiatieven waar het concept ‘groene en/of blauwe diensten’ wordt toegepast. Die initiatieven zijn zeer belangrijk voor het creëren van draagvlak tussen landbouw, natuur en water en kunnen een belangrijke inspiratiebron zijn voor de landbouwsector, de water- en natuurbeheerders en de burgers. De tweede doelstelling is inzicht te verkrijgen in de stimulerende en belemmerende factoren die een rol kunnen spelen bij de praktische uitvoering van initiatieven met betrekking tot groene en blauwe diensten. Op basis van een analyse van de praktijkinitiatieven worden aanbevelingen gedaan over de mogelijkheden van groene en/of blauwe diensten door de Vlaamse land- en tuinbouw en wordt aangegeven wat daarbij de eventuele hiaten in de kennis zijn.
Het doel van deze studie is in de eerste plaats om een overzicht te krijgen van afgesloten, lopende of opstartende praktijkinitiatieven waarbij het concept ‘groene en/of blauwe diensten’ toegepast wordt. Deze initiatieven zijn heel belangrijk voor het creëren van een draagvlak tussen landbouw, natuur en water en kunnen een belangrijke inspiratiebron zijn voor de landbouw-, water- en natuursector en voor de burgers.
De tweede doelstelling van de studie was inzicht te verkrijgen in stimulerende en belemmerende factoren die een rol kunnen spelen bij de praktische uitvoering van initiatieven rond groene en/of blauwe diensten.
Op basis van de resultaten van de analyse van praktijkinitiatieven doet het rapport aanbevelingen over de potenties van groene en/of blauwe diensten voor de Vlaamse land- en tuinbouw en het beschrijft wat daarbij de eventuele hiaten in de kennis zijn.