De agrohandelscijfers zijn een weergave van de rechtstreekse in- en uitvoerbewegingen van goederen tussen twee landen op basis van het communautaire concept. Doorvoer van producten zit eveneens in de cijfers. België is een belangrijk transitland met de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Van ingevoerde producten is het aandeel dat verder geëxporteerd wordt naar andere landen niet bekend. De handel tussen de gewesten binnen België is evenmin meegenomen.

De agrohandel is ingedeeld in vijf productgroepen:

  • akkerbouwproducten
  • dierlijke producten
  • tuinbouwproducten
  • agro-industriële producten (bestrijdingsmiddelen, landbouwmaterieel en meststoffen)
  • andere producten (vis, schaal- en weekdieren, dranken, oliën en vetten, veevoeders).

De data bestrijken dus een brede waaier aan producten, van eetbare producten die een directe link hebben met landbouw en visserij, zoals groenten, fruit, melk, vlees en vis, tot bewerkte voeding en dranken van de voedingsindustrie, zoals koekjes en chocolade (allebei akkerbouwproducten) en bier (ander product). Ook niet-voeding is goed vertegenwoordigd.

Het Verenigd Koninkrijk maakte in 2020 nog deel uit van de interne Europese markt. 

Bij de evolutie van de handelscijfers moet je ook rekening houden met de inflatie, de consumptieprijsindex en de wisselkoersen. In 2020 was er in België een inflatie van 0,7%, duidelijk lager dan in 2019 (1,4%) en in 2017 en 2018 (telkens 2,1%). De consumptieprijsindex voor niet-bewerkte levensmiddelen (fruit, groenten, vlees, vis) steeg daarentegen gevoelig in 2020, zowel in België (4,7%) als in de eurozone (4%). Voor bewerkte levensmiddelen was er een stijging van 2,1% in België en 1,8% in de eurozone. De wisselkoersen (bv. tussen euro en Amerikaanse dollar, Britse pond of Chinese yuan) fluctueren. Voor meer informatie daarover verwijzen we naar de macro-economische statistieken van de Nationale Bank van België.

De agrohandelsgegevens zijn afkomstig van verschillende bronnen. Wanneer het (enkel) gaat om Vlaamse en Belgische cijfers, dan zijn deze afkomstig van de Nationale Bank van België (NBB). Op Vlaams niveau zijn cijfers beschikbaar vanaf 2016. Langere tijdreeksen zijn niet mogelijk. Wanneer er een vergelijking wordt gemaakt met de Europese handel of met de handel van andere landen, dan komen de brongegevens uit de Comext-databank van Eurostat. In alle analyses, ongeacht de bron, is de samenstelling van de vijf productgroepen steeds dezelfde.