De Belgische commerciële vissersvloot heeft tientallen quota voor verschillende vissoorten, verspreid over verschillende visserijgebieden, ter beschikking. Door quota-uitwisselingen met andere EU-landen kan de Belgische visserij het hele jaar door vissen op de gewenste doelsoorten.
Vissersvloot
Indicator
Eind 2023 bestaat de Belgische zeevisserijvloot uit 59 commerciële vaartuigen. De vloot is de afgelopen decennia kleiner geworden, maar het gemiddelde vaartuig is groter geworden.
Activiteit van de vissersvloot
Indicator
Het Oostelijke Kanaal is in 2022 de belangrijkste visgrond voor de Belgische visserij met een aandeel van 28% van de aanvoer in binnen- en buitenlandse havens. Daarna volgen de Centrale Noordzee, Zuidoost-Ierland en de Zuidelijke Noordzee.
Paginering
1-3 van 3
Publicaties
De Belgische zeevisserij 2023. Aanvoer en besomming. Vloot, quota en vangsten
Publicatie
De aanvoer van de Belgische visserij is in 2023 gedaald naar 16.000 ton. Ook de aanvoerwaarde verloor terrein en landt op 90 miljoen euro. Inktvis is voor het eerst de meest aangevoerde vis, maar in waarde blijft tong veruit de belangrijkste vissoort. Het aantal vaartuigen daalde met 5 eenheden tot 59 stuks.